Od Svetske banke 400 miliona dolara

Bez autora
Jul 30 2012

Ministar finansija i privrede u Vladi Republike Srbije Mlađan Dinkić i predstavnici Svetske banke saopštili su nakon današnjeg sastanka da će realizacija projekata koji su u Srbiji započeti uz podršku te banke biti nastavljena. Pored realizacije već dogovorenih aktivnosti, u predstojećem periodu ima mogućnosti i spremnosti za pokretanje novih projekata.Ministar Dinkić je nakon sastanka sa delegacijom Svetske banke, koju su predvodili regionalni direktor i koordinator ove finansijske institucije za jugoistočnu Evropu Džejn Armitidž i šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji Lu Brefor, izrazio zadovoljstvo razgovorima.

Od Svetske banke 400 miliona dolaraMinistar finansija i privrede u Vladi Republike Srbije Mlađan Dinkić i predstavnici Svetske banke saopštili su nakon današnjeg sastanka da će realizacija projekata koji su u Srbiji započeti uz podršku te banke biti nastavljena.

U saopštenju Ministarstva finansija i privrede navodi se da, pored realizacije već dogovorenih aktivnosti, u predstojećem periodu ima mogućnosti i spremnosti za pokretanje novih projekata.

Ministar Dinkić je nakon sastanka sa delegacijom Svetske banke, koju su predvodili regionalni direktor i koordinator ove finansijske institucije za jugoistočnu Evropu Džejn Armitidž i šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji Lu Brefor, izrazio zadovoljstvo razgovorima.

Razmatrane su mere koje su u planu da se primene, kako bi se uveo red u finansijskom sektoru i javnim finansijama u celini.

Svetska banka je iskazala spremnost da nastavi da pruža podršku Srbiji, a to je, kako je istakao Dinkić, veoma važno kako bi se što brže prevazišla katastrofalna situacija u kojoj se budžet trenutno nalazi.

Prema njegovim rečima, na sastanku je predočeno da bi u narednom periodu Srbija mogla da računa na 400 miliona dolara direktne budžetske podrške pod izuzetno povoljnim uslovima.

Reč je o zajmovima sa rokom otplate od 18 godina, periodom počeka od pet do sedam godina i kamatnom stopom nešto većom od jedan posto, što predstavlja najpovoljnije uslove na svetskom tržištu.

Dinamika odobravanja zajmova zavisiće od tempa sprovođenja predloženih reformi i dogovora sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Drugi paket zajmova odnosi se na investicione projekte namenjene unapređenju u oblastima poljoprivrede, saobraćajne infrastrukture, zdravstva i slično, dodaje se u saopštenju resornog ministarstva.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik